19 Ağustos 2009 Çarşamba

Kardeşler arası yumurtalık nakli



Dünyada ilk kez kardeşten kardeşe yumurtalık dokusu nakli yapmayı planlayan Amerika’daki Cornell Üniversitesi Üremenin Korunması Bölümü Başkanı Prof. Dr.Kutluk Oktay’a Sağlık Bakanlığı ve Türk Jinekoloji Derneği de destek verdi.

Dr. Kutluk Oktay, kanser ve erken menopoz nedeniyle kısır kalan kadınlara, çocuk sahibi olma şansı sağlayan çalışmalarıyla tanınıyor.

Her 100 çiftten 15’inin sorunu olan kısırlık tedavisinde sınırlar zorlanıyor. Cornell Üniversitesi’nden Profesör Doktor Kutluk Oktay, dünyada ilk kez kardeşten kardeşe yumurtalık dokusu nakli yapmaya hazırlanıyor. Türkiye’de kanser tedavisi nedeniyle erken menopoza girmiş bir hastaya nakil yapmayı planlayan Prof Dr. Kutluk Oktay, şöyle konuşuyor:
“Bu ancak ikizler arasında mümkün. Yumurtalık dokusu başkasından birinden yerleştirildiği zaman atılım reaksiyonu oluyor, dolayısıyla genetik yapısı aynı olmadığı taktirde mümkün değil.Türkiye’de bunu yapabileceğimiz bir hasta gördüm. Genetik yapısı yüzde 100’e yakın uyan dolayısıyla kızkardeşinden yumurtalık nakli yapabileceğimiz erken menopoza girmiş bir aday var.”

KEMİK İLİĞİ NAKLİ DOKU UYUMUNU ARTIRDI
Kanser tedavisi nedeniyle erken menopoza giren yumurtalık nakli adayına kardeşinden alınan kemik iliği nakledilmiş. Dr Kutluk oktay’a göre kardeşler arasında doku uyumunda bu kemik iliği naklinin etkisi büyük:
“Kemik iliği nakledildiği zaman o kemik iliği alan kardeşin kan grubu da veren kardeşin kan grubuna dönüyor, artık ikisi kardeş arasında bu uyum da yüzde 100 olmuş oluyor. Kemik iliğini verenle ikiz kardeş gibi oluyor. Böyle bir hastaya yumurtalık dokusu nakli yapılması çok kolay olur.”

BAKANLIĞA GÖRE YASAL ENGEL YOK
Dünyada ilk kez kardeşten kardeşe yumurtalık dokusu nakli yapmayı planlayan Amerika’daki Cornell Üniversitesi Üremenin Korunması Bölümü Başkanı Profesör Doktor Kutluk Oktay’a Sağlık Bakanlığı ve Türk Jinekoloji Derneği de destek verdi.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Doktor Bekir Keskinkılıç, “Dokuyu veren ve alan tarafın rızası” olduğu sürece yumurtalık dokusu nakli önünde yasal bir engel olmadığını söyledi.

Türk Jinekoloji Derneği Başkanı Profesör Doktor Bülent Tıraş’a göre de yumurtalık dokusu naklinin yapılmasının önünde etik bir engel bulunmuyor. Profesör Doktor Bülent Tıraş, “Çocuk sahibi olamayan bir hasta için doku uyumu varsa yumurtalık dokusu nakli yapılabilir” diye konuştu.

Dr. Kutluk Oktay da Sağlık Bakanlığı’nın olumlu görüşünden memnun. Dr. Oktay bir aksilik olmaması durumunda, kanser tedavisi nedeniyle erken menopoza giren hastanın çocuk sahibi olabilmesi için 4 ay içinde nakil yapılabileceğini söyledi.. Dünyada daha önce tek yumurta ikizleri arasında yumurtalık dokusu nakli yapılmıştı. Türkiye’de yapılması planan nakil, kardeşler arasında yapılan ilk nakil olacak.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Lady Gaga, Salman Khan